HH2E på väg mot konkurs – finansiering uteblir

HH2E AG ville starta byggandet av en vätgasanläggning nära den tyska Östersjökusten, när företaget vägrades finansiering. Foto: HH2E AG

Det tyska energibolaget HH2E AG, som planerar att påbörja byggandet av en vätgasanläggning nära den tyska Östersjökusten, står nu inför konkursförhandlingar efter att inte ha lyckats säkra nödvändig finansiering. Företaget meddelade att de kommer att ansöka om självförvaltning för att hantera processen.

Berlin-baserade HH2E har fört samtal med Foresight Group för att finansiera sitt vätgasprojekt, där Foresight Hydrogen HoldCo GmbH – en portföljinvestering inom Foresight Group – är majoritetsägare. Avtalen skulle enligt plan ha undertecknats denna vecka.

– Men igår informerades HH2E om att Foresight Groups investeringskommitté slutligen beslutat att inte tillhandahålla den nödvändiga finansieringen, meddelade bolaget.

Förebyggande åtgärder

Konsekvensen blev att både HH2E och dess dotterbolag HH2E Werk Lubmin GmbH tvingades inleda konkursförhandlingar enligt tysk lag. Enligt företaget är ledningen förberedd och har vidtagit förebyggande åtgärder.

Med självförvaltning kan HH2E:s ledning själva styra verksamheten under konkursförfarandet, vilket annars skulle ha hanterats av en konkursförvaltare. En domstolsutsedd övervakare följer processen för omstruktureringen.

Under omstruktureringsfasen kommer HH2E att fokusera på att hitta en ny investerare.

– Vi är fortsatt engagerade i att upprätthålla kontinuitet och stabilitet i vår verksamhet medan vi arbetar för en långsiktig lösning, säger HH2E:s vd Alexander Voigt.

En central del av HH2E:s strategi

Anläggningen i Lubmin, som stod nära byggstart, är en central del av HH2E:s strategi att utveckla storskaliga vätgasproduktionsanläggningar över hela Tyskland. Planen är att börja med en initial kapacitet på 100 megawatt vid varje anläggning, med möjligheten att skala upp till 1 gigawatt. Företagets mål är att nå minst 4 gigawatt grön vätgaskapacitet i Tyskland till år 2030.

Beskedet om konkursansökan kommer vid en tidpunkt då flera projekt för grön vätgas har avbrutits eller försenats på grund av utmaningar som långsammare efterfrågetillväxt än förväntat, höga kostnader och osäkerhet kring regleringar.

Källa: Renewables Now