Sjunkande framtidsförväntningar bland tyska bolag

Tysk bilindustri drabbar hårt av dyra energipriser och omfattande konkurrens från Kina. Foto: Volkswagen

Politisk turbulens och ekonomisk recession drabbar näringslivet

Ett havererat energisystem, en haltande ekonomi och nu även en kollapsad regering. Krisrapporterna från Tyskland duggar tätt. Flera källor rapporterar att produktionen i Tysklands tillverkningsindustri är för dyr i en global jämförelse vilket leder till minskad orderingång och sviktande anställningssiffror. I oktober rapporterade 42 procent av företagen brist på beställningar, upp från 39 procent i juli. Det är den högsta nivån sedan finanskrisen 2009.

Med dyra energipriser, höga kostnader för personal och politisk turbulens går Tyskland som industrination en osäker framtid till mötes. För Sveriges del utvecklas dock handeln med Tyskland positivt. Tyskland har ersatt Norge som Sveriges största exportmarknad 2023, med ett värde på drygt 221 miljarder kronor, vilket motsvarar en exportandel på 10,5 procent. Tillsammans med tjänstehandeln med Tyskland landade den totala handelsvolymen mellan länderna på runt 737 miljarder kronor, en uppgång på drygt 10 procent i jämförelse med 2022, visar aktuell statistik från SCB.

En rad händelser har lett till Tysklands nuvarande situation där Energiewende var en utlösande faktor. Med miljöplanen Energiewende stängde tyskarna fullt fungerande kärnkraftverk och planen var att ersätta kärnkraftel med förnybara energikällor och billig, rysk gas. Så blev det inte. Nu drivs tysk industri med dyr, flytande naturgas. När Tyskland går påverkas Sverige. Men än så länga är vårt handelsutbyte med Tyskland stabilt. Dock höjer många bedömare en varningsflagg för hur framtiden kan komma att utveckla sig.