Den Europeiska kommissionen har i sin senaste omgång av EU:s innovationsfond tilldelat sex vindenergiprojekt betydande bidrag. Detta är första gången fokus ligger på tillverkning av ren energi. Projekten ska bidra till att stärka EU:s teknologiska ledarskap, minska klimatpåverkan och öka den industriella konkurrenskraften.
De sex utvalda projekten kommer att investera i ny produktionskapacitet för vindturbiner, där minst fyra av dem riktar sig mot offshore-vindkraft. Projekten kommer att etableras i Danmark, Tyskland, Polen och Spanien. De innefattar tillverkning av nästa generations kraftöverföringssystem för vindturbiner, XXL-torn för offshore-vindparker, nya rotorbladskonstruktioner samt små och medelstora vindkraftsystem.
– Resultaten från den senaste omgången av EU:s innovationsfond är utmärkta. Kommissionen har börjat anpassa sin innovationsstrategi och flyttar fokus från teknikneutral forskning till att skala upp tillverkningen av ren teknik, säger Giles Dickson, vd för WindEurope. Han tillägger att detta är ett steg för att säkra EU:s tekniska ledarskap, stärka klimatåtgärder och förbättra konkurrenskraften i industrin.
EU:s innovationsfond – en drivkraft för grön teknik
EU:s innovationsfond är ett av världens största finansieringsprogram för att demonstrera innovativa lågutsläppsteknologier. Fonden stöder storskaliga flaggskeppsprojekt med europeiskt mervärde som kan ge betydande minskningar av växthusgasutsläpp. Finansieringen kommer från intäkterna från EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS).
Mellan 2020 och 2030 beräknas fonden tilldela omkring 40 miljarder euro till projekt som främjar ren teknik. I den senaste utlysningen tilldelades 85 innovativa nettonollprojekt totalt 4,8 miljarder euro. Projekten ska vara i drift innan 2030 och förväntas minska koldioxidutsläppen med cirka 476 miljoner ton under de första tio åren av sin verksamhet.
Nästa steg för projekten
De tilldelade projekten kommer att teckna sina bidragsavtal med Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö (CINEA) under första kvartalet 2025. Med denna satsning förväntas Europa inte bara stärka sin ställning som global ledare inom vindkraftstillverkning utan också ta avgörande steg mot att uppnå sina klimatmål.
Framtiden för ren energi i Europa
Den senaste omgången av EU:s innovationsfond markerar en betydande förändring i strategin för grön teknik. Genom att fokusera på tillverkning och storskaliga projekt skapar EU en grund för långsiktig hållbarhet och ekonomisk tillväxt. Vindenergi, särskilt offshore, spelar en nyckelroll i denna omställning, och dessa projekt är viktiga för att öka Europas kapacitet att producera förnybar energi.
Med dessa initiativ tar Europa ett stort kliv mot en framtid med renare energi och minskade utsläpp. Det är en tydlig signal om att kontinenten är redo att leda den globala omställningen till hållbara energisystem.
Källa: European Wind Power industry