Alla vätgasstationer i Österrike som hittills har servat allmänheten, kommer att stängas senast i september 2025. Det bekräftar det nationella oljebolaget OMV, som hänvisar till låg efterfrågan och stora driftsförluster.
– Det ekonomiska beslutet är förståeligt, eftersom marknaden inte tagit till sig tekniken, säger OMV:s talesperson Nicole Keltscha till Kronen Zeitung.
Bolagets fyra tankstationer ligger i Asten, Graz, Innsbruck och i utkanten av Wien. Först ut att stänga är anläggningen i Asten den 30 juni. Därefter följer Wien och Graz den 31 augusti, medan stationen i Innsbruck stängs den 30 september.
Efter det återstår endast en vätgastation i landet – ett anläggning som drivs av Wien Energie i Wien. Den är dock inte öppen för allmänheten utan kan endast användas av förhandsregistrerade företagsflottor.
Låg användning trots investeringar
OMV:s beslut grundar sig på en omfattande analys av marknadsläget och bolagets strategiska inriktning, enligt H2.live, en plattform som kartlägger Europas vätgastationer.
Officiella siffror visar att det i dagsläget endast finns 62 bränslecellsfordon registrerade i Österrike. Av dessa ägs endast fem av privatpersoner, medan resten används av företag.
Den första publika vätgastationen öppnades i Wien år 2012. Då fanns det bara ett enda vätgasfordon i landet – en testbil från Mercedes som tillhörde OMV.
Så sent som 2014 uttalade en representant för OMV i en video att tekniken förväntades slå igenom först omkring 2025. Den stationen i Wien verkar nu ha stängts, även om den fortfarande syns på Google Street View i bilder från juni 2023.
EU-krav ställer nya förväntningar
Trots nedläggningarna omfattas även Österrike av EU:s förordning om alternativ infrastruktur för drivmedel. Reglerna, som trädde i kraft i september 2023, innebär att alla medlemsländer senast år 2030 ska ha publika vätgastankstationer i varje så kallad “urban nod” – det vill säga större städer med hamnar, flygplatser och järnvägsterminaler – samt var 200:e kilometer längs EU:s stomvägnätverk TEN-T.
Det återstår att se hur Österrike ska uppfylla dessa krav, då landet nu står utan offentligt fungerande vätgasinfrastruktur.
Källa: Hydrogen Insight