I takt med att fler av Telias kunder bytt upp sig till en modern och säker uppkoppling, desto fler stolpar har tagits ned för återbruk, återvinning och destruktion. Sedan 2014 är över hälften av alla stolpar nedtagna, tillsammans med 160 tusen km ledning som når fyra varv runt jorden. Det gamla kopparnätet har kopplat upp och ihop människor i över ett sekel men är snart helt ersatt av modern teknik. I huvudsak fiber och mobila nät som Telia i flera år har storsatsat på att erbjuda sina kunder och som idag är nödvändigt för att kunna leva, jobba och ta del av samhällets alla digitala möjligheter. Tack vare omfattande nätsatsningar har fler kunnat lämna kopparnätet för en bättre uppkoppling, och därför började Telia redan år 2014 ta ned mängder av stolpar och ledningar.
– Vi tar ned stolparna i allt högre takt och det hänger ihop med att de på sina håll är 70–80 år gamla och att allt fler av våra kunder byter upp sig till moderna lösningar. Nu har vi färre ledningar för kvittrande småfåglar att sitta på, men fler kunder med en bättre uppkopplad vardag. Vi fortsätter också storsatsa på mobilnätet, där 4G-kapaciteten fördubblas över landet och 5G fortsätter att rullas ut. Just nu är vi uppe i 48 tätorter, säger Staffan Åkesson, Nätchef på Telia.
Av de 2,4 miljoner stolpar som år 2014 fyllde det svenska landskapet är nu 1,3 miljoner stolpar och cirka 160 000 kilometer ledningar nedtagna. Bara sen förra året 220 000 stolpar och 41 000 km ledningar, vilket motsvarar ett helt varv runt jorden. Ledningarna återvinns, stolpar i bra skick återanvänds och övriga skickas för destruktion enligt gällande miljölagar.
Sverige är en av världens mest och bäst uppkopplade länder och Telia fortsätter att bygga ut mobil- och fibernätet i full fart runt om hela landet – storstäder såväl som landsbygd. Telias mobilnät vinner år efter år den internationella oberoende mätningen Umlaut och täcker idag över 90 procent av landets yta och når 99,8 procent av befolkningen, till år 2025 beräknas även 5G-nätet ha samma täckning.