I och med att Sverige ansökt om medlemskap i NATO och aktivt stödjer Ukraina i kriget mot Ryssland så betraktar Ryssland nu Sverige som en geopolitisk motståndare. Det kan öka risken för cyberattacker från Ryssland. Detta visar en ny rapport från Truesec.
Den ryska krigsmakten fullt upptagen av kriget i Ukraina, och det gäller även landets cyberkrigsförband. Ryssland bedöms således just nu ha begränsade resurser att genomföra kvalificerade cyberattacker mot Sverige. Det kan dock ändras i framtiden.
Skulle Ryssland rikta om sina cyberkrigsförband mot Väst är logistik och försörjning därför tänkbara mål. Logistik och försörjning är också särskilt utsatta för olika ransomware-attacker, och det kan även påverka svensk handel.
De ryska ransomware-gängen söker sig ofta till sektorer där avbrott i IT-driften skapar omedelbara stopp i stora verksamheter, eftersom det ökar pressen att betala. Centrala aktörer och tjänster inom grossisthandeln kan vara extra utsätta.
Den uppmärksammade ransomware-attacken mot Coop 2021, drabbade egentligen inte Coop själva utan dess IT-leverantör. Näthandeln är av naturliga skäl särskilt utsatt för cyberangrepp. Det finns en mängd cyberbrottslingar som specialiserar sig på att begå cyberbrott mot näthandel. Ofta är målet för dessa attacker att komma över personlig information om näthandlarens kunder, särskilt då betalningsinformation.
Förutom risken att kunderna utsätts för olika bedrägerier om deras personliga data stjäls, vilket skadar näthandelns rykte, så kan näthandelsföretag drabbas av olika böter och straff enligt GDPR om man har varit oaktsam med kundernas personliga data. Därför är det mycket viktigt att ha hög säkerhet på lagringen av all kundinformation och i betalningslösningar. Näthandeln utsätts också i allt ökande omfattning för så kallade överbelastningsattacker. Många gånger är förövarna kriminella ligor som utövar utpressning och kräver betalning för att upphöra med attackerna.
Källa: Svensk Handel