Tågoperatören VR slutför företagsköp i Sverige: MTRX blir en del av VR

MTR-Express- tåg byggt av Stadler, som bär namnet FLIRT X74 och har klassenhet nr. 74005, mer känd som Trainy McTrainface, väntar här på Göteborgs centralstation efter att ha anlänt från Stockholm. Foto: Wikipedia Common Lic, kredit: Bahnfrend-CC BY-SA 4.0

Finländska järnvägsoperatören VR har slutfört köpet av den svenska fjärrtrafikverksamheten MTRX. Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg fortsätter och alla cirka 130 anställda på MTRX kommer att ingå i VR fjärrtrafikverksamhet.

Köpet har nu fått godkännande av den svenska konkurrensmyndigheten. Integrationen av MTRX i VR:s fjärrtrafikverksamhet inleddes omedelbart och till hösten kommer tågen mellan Stockholm och Göteborg att bära VRvarumärkesprofil.

Strategisk tillväxt och förbättrad kundupplevelse

En chef på VR kommenterar att den svenska fjärrtrafikmarknaden är ungefär dubbelt så stor som den finska och att järnvägens andel av allt passagerartrafik är nästan dubbelt så stor i Sverige jämfört med Finland.

– Detta företagsköp möjliggör för oss en lönsam tillväxt på en konkurrensutsatt marknad där kundupplevelsen är en konkurrensfördel. MTRX har belönats med utmärkelsen för bästa kundupplevelse i den svenska kvalitetsindexet i åtta år i rad och har även fått erkännande för sin innovation. VR tar med sig stark branschkunskap och erfarenhet, och tillsammans kan vi utveckla moderna digitala kundservicekanaler och restaurangkoncept för den svenska marknaden. Vi välkomnar MTRX

personal till VR för att tillsammans skapa ännu bättre tjänster och reseupplevelser för nordiska tågresenärer.

Erfarenhet från konkurrensutsatt marknad

VR:s strategi är att genom företagsköpet uppnå lönsam tillväxt och förbereda sig för ökad konkurrens inom järnvägssektorn i Finland genom att skaffa erfarenhet från den konkurrensutsatta svenska fjärrtrafikmarknaden. Affären förväntas stärka VRkonkurrenskraft även inom upphandlad trafik i Sverige och förbättra tjänster och kvalitet på kollektivtrafiken för finska resenärer.

MTRX har sedan 2015 bedrivit marknadsdriven fjärrtrafik mellan Stockholm och Göteborg. Företaget opererar med sex Stadler FLIRT-tåg och kör 126 avgångar per vecka, vilket motsvarar över en tredjedel av alla tågavgångar på sträckan. MTRX hade en omsättning på cirka 350 miljoner SEK under 2022.

VR:s verksamhet i Finland

VR Group är ett finländskt transportföretag som huvudsakligen bedriver person- och godstransporter på järnväg. Företaget grundades 1862 och har sitt huvudkontor i Helsingfors. VR ansvarar för både inrikestrafik och internationell trafik och har en stark ställning inom kollektivtrafiken i Finland. Företaget är engagerat i att utveckla hållbara transportlösningar och förbättra kundupplevelsen genom digital innovation och förbättrad service.

Köpet förväntas leda till förbättrade tjänster och en stärkt position inom den nordiska järnvägssektorn.

Källa: VR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ChatGPT kan begå misstag. Kontrollera viktig information.