Regeringen har presenterat vårändringsbudgeten för 2025. Finansminister Svantesson betonade att det ekonomiska läget präglas av osäkerhet.
– Det är en försiktig vårbudget i en osäker tid. Den ökade turbulensen kopplad till förutsättningarna för internationell handel riskerar att få betydande negativa konsekvenser för svensk export och den ekonomiska utvecklingen i stort. Vi delar den oron och bedömningen att återhämtningen i ekonomin nu ser ut att bli fördröjd, säger Teknikföretagens chefsekonom Erik Spector, i ett pressmeddelandet.
Teknikföretagen menar att det mesta av det som presenterades idag var känt sedan tidigare. Till exempel har regeringen redan kommunicerat att ROT-avdraget tillfälligt höjs från 30 procent till 50 procent, vilket tar cirka 4,5 miljarder kronor av de totala kostnadsökningarna på 11,5 miljarder. Utöver rotavdraget blir det mer pengar till yrkeshögskolan, en höjning av taket i a-kassan, ytterligare medel till vägunderhåll och en satsning på ökad skolsäkerhet efter skjutningarna i Örebro.
Årets vårbudget var något mindre än den som presenterades för 2024 och betydligt mindre än de som presenterades åren under pandemin. Den är dock ungefär i den storlek som var normal för åren innan pandemin. Totalt sett, det vill säga om man räknar in höstbudgeten för 2025 på cirka 60 miljarder kronor, är budgeten för 2025 ”expansiv och ger stöd till den ekonomiska återhämtningen”. Det ser Teknikföretagen som positivt - givet konjunkturläget.
– Finanspolitiken bör i första hand fokusera på strukturella åtgärder för ekonomin. Alltså åtgärder som stärker Sverige på sikt. Då är det särskilt viktigt med reformer som ger förutsättningar för ökad ekonomisk tillväxt och en stärkt konkurrenskraft för svenska företag. Den typen av åtgärder fick vi inte se i årets vårändringsbudget men blir särskilt viktiga till höstens budget för nästa år, säger Erik Spector.