Storsatsning på utbildning i Södertälje

800 miljoner investeras i ett centrum för utbildning och forskning med inriktning mot produktionsteknik och logistik i Södertälje. Kungliga tekniska högskolan utökas till 1200 utbildningsplatser på Campus Södertälje, en fördubbling jämfört med i dag.  Centret är ett samarbete med näringsliv, kommun och andra finansiärer

I Södertälje skapas enmiljö med närhet mellan företag, forskare och studenter. Satsningen är ett gemensamt åtagande mellan regeringen, KTH, AstraZeneca, Scania, Länsstyrelsen i Stockholm, Södertälje kommun, Acturum och Wallenbergstiftelsen.

Satsningen ska säkerställa tillgång till spetskompeten och att företagen väljer att förlägga sin produktion i Södertälje.

Utbildningsplatserna vid KTH i Södertälje utökas till 1200 studenter, i första hand högskoleingenjörer, fullt utbyggt år 2020. Detta är en fördubbling jämfört med i dag. Kostnaden för detta är 500 miljoner över en tioårsperiod. 

Nya statliga medel för forskning tillförs med 95 miljoner över tio år. Utöver detta tillkommer finansiering från företag, KTH, Södertälje kommun med flera på sammantaget 200 miljoner över en tioårsperiod.