Politiker skyddar egna bostadsområden - Färre flerfamiljshus där de bor

Foto: Mostphotos

Färre flerfamiljshus byggs i områden där kommunpolitiker själva bor, enligt en ny studie från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Studien visar att kommunpolitiker i Sverige är mindre benägna att godkänna bygglov för nya flerfamiljshus i sina egna bostadsområden. Istället tenderar de att förlägga sådana byggprojekt till andra delar av kommunen, vilket kan öka lokal ojämlikhet och påverka hela kommunens livsmiljö.

Politiker har inflytande över bygglovsbeslut som avgör hur områden utvecklas. En analys av data från tre valperioder och alla svenska kommuner visar att politiker ofta skyddar sina egna bostadsområden.

Impopulära byggprojekt hamnar ofta i andra områden – Det är tydligt att politiker förlägger nya och impopulära byggprojekt till områden där de inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och tidigare forskare vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, som har bidragit till studien.

Beslut om flerfamiljshus är ofta kontroversiella på grund av bland annat försämrade ljus- och trafikförhållanden samt ökat tryck på kommunala tjänster som barnomsorg och sjukvård.

Studien analyserar kommunalval där den vinnande blocket hade en liten röstmarginal, vilket gäller för cirka 40 procent av kommunerna. Efter ett jämnt val godkänns ungefär 10 procent färre flerfamiljshus i områden där många av politikerna från den styrande majoriteten bor.

Konsekvenser för lokal ojämlikhet Analysen visar att både höger- och vänsterpolitiker ofta bor i relativt välbärgade områden med högutbildade och höginkomsttagare. Men politiker från högerblocket är mindre benägna att bo i områden med låginkomsttagare och utrikesfödda jämfört med vänsterblockets politiker.

Genom att undvika att placera nya byggprojekt i sina egna områden riskerar andra, mindre välbärgade delar av kommunen att drabbas hårdare. Detta kan leda till ökad ojämlikhet, där privilegierade områden skyddas medan mindre gynnade områden får fler byggprojekt.

Möjliga orsaker till politikernas beslut Flera faktorer kan förklara varför politiker skyddar sina egna bostadsområden.

– Politiker kan ha en djupare förståelse för de negativa effekterna av byggprojekten i sina egna områden. Ekonomiska intressen, som att skydda värdet på den egna bostaden, samt sociala faktorer som att undvika kritik från grannar och bekanta, kan också spela en roll, säger Linna Martén, forskare vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet och en av studiens författare.