Regeringen utreder distribution av radio- och tv-program i marknätet

Uppdragets första del är att kartlägga distributionen av radio och tv, både i marknät och över internet. Foto: Erik Mclean/Unsplash

Regeringen har utsett Charlotte Ingvar-Nilsson att leda en ettårig utredning om säker distribution av radio- och tv-program i det nya medielandskapet, med särskilt fokus på public service-företagens behov.

– I ett oroligt omvärldsläge är informationstillgängligheten viktigare än någonsin. Därför ger regeringen nu Charlotte Ingvar-Nilsson i uppdrag att utreda möjligheterna för medieföretag att upprätthålla redaktionell kontroll och distribuera program säkert och lätt tillgängligt i ett nytt medielandskap också under tider av turbulens, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Uppdraget inleds med att kartlägga distributionen av radio och tv, både via marknät och internet, inklusive linjära sändningar och playtjänster. Detta omfattar finansiering, teknik och reglering med särskilt fokus på public service.

Utifrån kartläggningen ska utredaren föreslå åtgärder för att förbättra kvalitet, tillgänglighet och säkerhet i distributionen över internet. Förslag kan omfatta ökad redaktionell kontroll och hög säkerhet, även vid samhällsstörningar. Utredaren ska också överväga behovet av särskild reglering för att stödja public service-företagens uppdrag.

Charlotte Ingvar-Nilsson, tidigare generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv, leder utredningen. Rapporten ska lämnas den 30 september 2025.

Källa: Regeringskansliet