Näringslivet investerar 13 miljarder i Fyrbodal

Preemfraff i Lysekil. Foto: Marcus Roos/Wikimedia Commons
Inre hamnen i Uddevalla. Uddevalla Hamn satsar över 500 miljoner i flytt och utveckling av hamnen med målet att kunna hantera en och en halv miljon ton gods om året om tio år. Foto: Wikimedia Commons
Polestar 1. Foto: Alexander Migl/Wikimedia Commons
Scandinavian Enviro Systems investerar och bygger nu sin första storskaliga anläggning för återvinning av uttjänta däck i Uddevalla. Foto: Enviro

Näringslivet i Fyrbodal - ett kommunalförbund i nordvästra delen av Västra Götalands län - satsar flera miljarder på bland annat omställning de kommande åren.

Trots lågkonjunktur och osäkerhet i världsekonomin har företagen i ­Fyrbodal haft en stark tillväxt med ökad omsättning och fler arbetstillfällen i regionen som tydligt resultat, framhåller Fyrbodals kommunalförbund.

 – Det är glädjande att Fyrbodal upplever en stark tillväxt tack vare omfattande investe[1]ringar från såväl befintligt näringsliv som nya etableringar, säger Susann Haggren på Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

 – Klassiska tillväxtfrämjande faktorer är den geografiska närheten till kompetens, finansiärer och infrastruktur likväl som vikten av ett stödjande företagsklimat från kommunalt håll och tillgång till attraktiv och välplanerad mark. Dessa investeringar kommer förhoppningsvis ge ringar på vattnet till de branscher som har drabbats hårt av lågkonjunkturen, tillägger hon.

Flera stora expansionsinvesteringar, på totalt cirka 13 miljarder, följer i spåren av den gröna omställningen där näringslivet i Fyrbodal satsar på innovation och håll[1]barhet.

– Vi är otroligt stolta och glada över att företagen vill satsa och expandera hos oss i Fyrbodal, säger Jenni Hagman på Position Väst, Fyrbodals kommunalförbund.

Förutom uppdraget att attrahera nya etableringar arbetar även Position Väst med de utlandsägda bolagen i Fyrbodal. Tillsammans med kommunerna och Business Sweden identifieras expansionsmöjligheter och utvecklingspotentialen hos den svenska verksamheten.

–  Expansionsinvesteringar blir allt viktigare för den svenska ekonomin. Globala företag i Sverige är ofta internt konkurrensutsatta och det är viktigt att vi arbetar proaktivt för att behålla verksamheterna i Sverige, få dem att växa och bygga hållbara värdekedjor. Det fina samarbetet med våra regionala investeringsfrämjande partners, såsom Position Väst, stärker det svenska erbjudandet till bolagen och har här gett goda resultat, säger Jan Larsson, vd Business Sweden.

Framgångsfaktorer

I Fyrbodal finns en lång erfarenhet av industriell utveckling och produktion och ett attraktivt logistikläge. Här finns världsledande kompetens inom automation och ett nära samarbete mellan innovation, forskning och näringsliv vilket gör att det är lätt att ut[1]veckla sin affär. I Fyrbodal finns exempelvis flera innovationsmiljöer inom blå- och grön bioekonomi samt hållbar industri.

– Flera av investeringarna har möjliggjorts genom bred samverkan mellan näringsliv och offentliga aktörer på olika nivåer i samhället. Samverkan är en viktig förutsättning för Fyrbodals fortsatta tillväxt och omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv, säger Anna Lärk Ståhlberg, förbundsdirektör på Fyrbodals kommunalförbund. I hela Västsverige finns ett starkt fokus på grön omställning och en tydlig politisk vilja att bli ledande inom hållbar utveckling, vilket pekas ut i den regionala utvecklingsstrategin. De omfattande investeringarna som sker i hela Västsverige är av stor betydelse för den gröna omställningen och ett starkt bidrag till svensk ekonomi och tillväxt.

 Källa: Bisnis Analys.

Text: Fyrbodals kommunalförbund

Nedan följer exempel på flera stora satsningar i Fyrbodal:

• Preem investerar över 10 miljarder i Lysekil och fasar ut den fossila bränsleproduktionen vilket skapar plats för produktion av framtidens förnybara drivmedel till väg och flygtransporter. – Investeringarna är viktiga milstolpar på vår omställningsresa och kommer göra Preem till en ledande aktör inom förnybart flygbränsle i norra Europa, säger Sofia Agertoft tillförordnad presschef Preem.

• GKN Aerospace tar en ledande roll inom hållbar produktion, bland annat genom att investera 600 miljoner kronor i industrialisering av additiv tillverkning. Tillverkningsmetoden möjliggör ny effektivare design för framtidens flygmotorer och etableras i Sverige på GKN Aerospace anläggning i Trollhättan.

– Detta är resultatet av många års forskning och utveckling och markerar ett stort steg framåt för GKN Aerospace. Samtidigt befäster det vårt engagemang för att driva innovation och hållbarhet inom tillverkningsindustrin, säger Martin Wänblom, GKN Aerospace Sverige.

• Lantmännen investerar 500 miljoner i ny spannmålsanläggning i Uddevalla. Den nya anläggningen blir en viktig pusselbit för landets livsmedelsberedskap, och är företagets största investering i deras spannmålsinfrastruktur i Sverige på 40 år.

– Vår nya anläggning är lokaliserad i ett attraktivt hamnläge, där tillgången till djuphamn ger förutsättningar att lasta fartyg på 30 000 ton. Detta innebär lägre fraktkostnader och möjlighet att nå till exempel USA och Nordafrika som betalar högre priser än destinationer som de mindre båtarna når – och det betyder högre intäkter till lantbrukarna, sade Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk, på Lantmännen, när första spadtaget togs i slutet av februari i år.

• Uddevalla Hamn satsar över 500 miljoner i flytt och utveckling av hamnen med målet att kunna hantera en och en halv miljon ton gods om året om tio år.

• Scandinavian Enviro Systems investerar och bygger nu sin första storskaliga anläggning för återvinning av uttjänta däck i Uddevalla. Bolaget har sedan tidigare en demoanläggning i Mellerud.

• Dana har investerat cirka 500 miljoner i en ny anläggning för tillverkning av elmotorer för tunga fordon i Åmål. Bolaget har sedan tidigare tillverkning av kardanaxlar där man nyligen även investerat 120 miljoner för utökning av verksamheten.

• Polestar Det elektriska prestandabilsmärket har etablerat sig i Trollhättan och sedan 2023 investerat i en utvecklings-och testverksamhet på Stallbacka som drar nytta av den starka kompetensen och traditionen inom automotive som finns i området.

• T engineering har investerat 100 miljoner i sin verksamhet i Trollhättan där man utvecklar styrsystem för bl.a. el- och hybrid bilar samt att man nu även utökar med fordonsprovning och certifiering av elbilar både på provbanan på Stallbacka (T Legacy Track) samt provning på väg i Europa.

– Vi ser en fortsatt stark utveckling framåt i takt med den gröna omställningen och bara i år växer vårt team mer än 15 anställda säger Klas Lundgren, VD på T engineering.

• Vargön Alloys utökar sin verksamhet i Vänersborg genom att investera 65 miljoner kronor för att öka sin produktionskapacitet och möjliggöra drift av fyra ugnar. – Det är fantastiskt att våra ägare verkligen tror på oss och satsar på vår framtid. Tack vare deras stöd kan vi nu renovera alla våra ugnar och ha möjlighet att köra alla fyra samtidigt – en investering som kommer att ta vår produktion till nästa nivå!, säger Anders Lehman, VD på Vargön Alloys.

• Recas jobbar på att rekrytera 130 personer under den kommande 18 månaders perioden för att skapa en ny lokal etablering. Satsningen att skapa lönsam tillväxt hos bolag genom att identifiera och justera förbättringspotential fortsätter framgångsrikt och i år blev Recas utsedda till årets Gasellföretag i Västra Götaland av Dagens Industri. Med övertagandet av labben på Stallbacka i Trollhättan erbjuds nu en unik möjlighet att ge SME bolag storbolagskompetens genom att testa och validera produkter i ett tidigt skede av utvecklingsprocessen. Recas öppnade i maj sitt fjärde kontor och agerar etableringspartner tillsammans med Stenhaga Invest på Stallbacka.

– Vi kan ta helhetsgrepp kring både fysisk etablering och kompetensförsörjning som vi gjorde vid etableringen av Nibes utvecklingscenter på Innovatum. Det viktiga för oss är att vi genom vår kunskap utvecklar fungerande strukturer och effektiva arbetssätt som bidrar till kundernas utveckling och tillväxt, säger Micael Lawson VD på Recas.

• Rikstvätt Bengtsfors befinner sig i en expansiv fas med flera strategiska förvärv och investeringar, däribland en investering på 15 miljoner kronor i ny teknisk utrustning och uppbyggnaden av en ny depå i Strömstad. Företaget arbetar kontinuerligt med miljöförbättrande åtgärder och har genom sitt omfattande omställningsarbete under det senaste decenniet lyckats minska sina koldioxidutsläpp med cirka 85 procent. 

- Nyinvesteringen omfattar inköp och installation av en toppmodern mangelutrustning som möjliggör högre kapacitet, större flexibilitet, minskad energiförbrukning samt reducerat tungt och manuellt sorteringsarbete för våra medarbetare. Vårt kapacitetsbehov varierar säsongsmässigt mellan cirka 200 ton per vecka under sommarmånaderna och ned till 50 ton per vecka under lågsäsong. Den nya mangellinjen kommer att minska energibehovet med upp till 25 procent årligen samtidigt som toppkapaciteten ökas med 25 procent, säger Fabrikschef Daniel Björevall på Rikstvätt Bengtsfors.

– Tvättgodset påverkas också mycket positivt av den moderna utrustningen, som har inbyggd styrning av värmeeffekten. Detta skonar textilierna och ökar deras livslängd med upp till 20 procent särskilt för sängkläder och dukar. En stor och viktig miljövinst ligger i att förlänga livslängden på de textilprodukter som redan är tillverkade, här kan vi bidra och göra skillnad, säger Ulrika Hedkrok, Marknadskoordinator på Rikstvätt Bengtsfors

Text: Näringslivet i Fyrbodal