E45 Lilla Edet - skador kartläggs och avvattningssystem kontrolleras

Det kraftiga skyfallet orsakade omfattande skador på E45 och närliggande länsväg 2014. I ett första skede stängdes trafiken av på de båda vägarna, men E45 kunde öppnas för dubbelriktad trafik i det södergående körfältet under tisdagseftermiddagen 30 juli. Foto: Trafikverket

Efter skyfallet den 28 juli arbetar Trafikverket intensivt med att undersöka och åtgärda de skador som uppstått på E45 och väg 2014 i Lilla Edet. Fokus ligger på att återställa vägarna för att snabbt kunna öppna dem med full kapacitet.

Skyfallet orsakade omfattande skador på vägstrukturen i området kring Lilla Edet, vilket har lett till att Trafikverket nu genomför en  undersökning. Målet är att identifiera orsakerna till skadorna och att ta fram en plan för att återställa vägarna till sitt ursprungliga skick.

Arbetet omfattar även en kartläggning av möjliga förbättringsåtgärder som kan genomföras för att öka vägområdets hållbarhet inför framtida extremväder. Dessa åtgärder kan komma att genomföras senare och kräver ytterligare beslut och planering.

I nuläget pågår inspektioner av avvattningssystemet, där ledningar och pumpar undersöks för att avgöra om blockeringar eller andra brister bidragit till de omfattande skadorna. Dammar töms och diken inspekteras för att säkerställa att flödena fungerar korrekt. Det är viktigt att dokumentera alla observationer innan eventuella bevis försvinner.

Vid sidan av detta granskas vägkonstruktionen för att bedöma vilka förstärkningar som kan behövas. Här används gamla ritningar från tidigare arbeten i området, men även nya provtagningar görs.

Trots skadorna är trafiken på E45 fortsatt möjlig, men med begränsningar. Trafiken leds dubbelriktat i de södergående körfälten, medan långsamtgående fordon på väg 2014 får använda ett körfält som regleras med trafikljus.

Arbetet med att säkerställa vägarna fortsätter, men det är ännu oklart när full framkomlighet kan garanteras.

Källa: Trafikverket