Boliden vill investera 20 miljarder i Lavergruvan

Boliden förnyar ansökan om gruvbrytning i Laver. Arkivbild

Boliden vill återuppta brytningen av kopparmalm i Laver

Lavergruvan har en lång historia. Boliden drev gruvan i Laver under åren 1938 till 1946 där det bedrevs brytning av kopparmalm. Runt gruvan växte ett för den tiden hypermodernt samhälle upp med elektriskt ljus, elspisar, kylskåp, rinnande vatten och centralvärme. I samhället fanns även biograf, Folkets hus och en skola. Efter att gruvbrytningen upphört flyttades husen och samhället upphörde att existera.

Boliden utvann 1,3 miljoner ton malm ur Lavergruvan medan gruvdriften pågick. Efter det att gruvan lades ned har prospektering utförts i Laver under 1970-talet och sent 1990-tal. Prospekteringen med inriktning mot låghaltiga kopparmineraliseringar startades återigen 2008 och pågår fortfarande. Utifrån resultaten har Boliden redovisat en antagen mineraltillgång totalt 961 miljoner ton malm innehållande koppar, guld, silver och molybden.

 

xxx

Om gruvbrytningen i Laver blir av så blir dagbrottet i samma storleksordning som Aitikgruvan. Arkivbild

Bolidens förra ansökan om koncession från år 2014 avslogs av regeringen år 2020 utifrån att man konstaterade att det krävs ett Natura 2000-tillstånd innan koncession kan ges. Regeringen har sedan utrett frågan och föreslår nu en lagändring om att Natura-2000 prövas tillsammans med den ordinarie miljöprövningen i Mark- och miljödomstolen.

Därför gör nu Boliden ett nytt försök att få tillstånd att återuppta gruvdriften i Laver. Men tillståndsprocessen kommer att ta tid. Tidigast 2030 kan gruvdriften starta om alla tillstånd och prövningar är klara. Samrådsmöten med allmänhet, sakägare och enskilda planeras hållas under hösten liksom myndighetssamråd. Arbetet med socioekonomisk analys pågår och rennäringsanalys i samverkan med Semisjaur-Njarg sameby pågår fortlöpande under ansökningsprocessen.

Om gruvdriften i Laver startas beräknas produktionen bli nästan lika stor som i Bolidens koppargruva i Aitik. Precis som Aitik skulle Laver vara en dagbrottsgruva och det tänkta gruvområdet omfattar 22 kvadratkilometer. Det innebär att Laver kommer att bli en av Sveriges största gruvor. För Boliden innebär gruvdriften i Laver potentiellt stora inkomster då efterfrågan på koppar ökar på världsmarknaden.

Bolidens förra ansökan om gruvdrift i Laver mötte stort lokalt motstånd. Det fanns en rädsla för att Pite älv skulle påverkas av föroreningar från gruvan. Lika så menade man att rennäringen i området skulle hotas. Nu har Boliden omarbetat ansökan för att möta delar av kritiken. Företaget tillägger också att verksamheten skulle sysselsätta minst 500 anställda samt ett stort antal entreprenörer på heltid vilket skulle skapa ett stort ekonomiskt tillskott till Älvsbyns kommun.